Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

logo

Térkép »

Képek »

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

A nagycenki Széchenyi István Múzeumvasutat 1970-72 között a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. nagyrészt saját anyagi eszközeivel és széles társadalmi összefogás segítségével építette.

1969 őszén a GYSEV köreiben vetődött fel a gondolat, hogy a hazai keskeny nyomtávú közlekedés gyorsütemű felszámolásával egyidejűleg gondoskodni kell-e vasúti rendszer legjellemzőbb eszközeinek megmentéséről, üzemben tartásáról a nagyközönség számára.

Ekkor indultak meg a nagycenki Széchenyi-kastély helyreállítási munkái, a nagyvasút és a kastély között pedig szükség volt közlekedési kapcsolat teremtésére, kézenfekvő volt tehát a tervezett múzeumvasutat Nagycenken megépíteni, kiindulva a GYSEV Fertőboz vasútállomásáról.

1970 nyarán kezdődött el a pályaépítés. A tervezett vonalhálózat első része az egykori nagycenki cukorgyári iparvágány helyén épült Fertőboz és Barátság állomások között. Ennek legszebb szakasza az Ikva fölött átívelő háromnyílású híd, és a hozzá csatlakozó töltés.

A vonalon két épület készült: Nádtelep megállóhely és Barátság állomás apró épülete. Ezekhez a szurdokpüspöki megálló-rakodóhely épületei szolgáltak mintául.

A második vonalszakasz 1972-ben készült el. Ez a Nádtelep mellett ágazik ki az elsőként épült szakaszból és szép vonalvezetéssel, gazdasági vasúthoz illően számos kanyarral, 2400 m hosszan éri el a Kastély állomást.

1973 óta a Múzeumvasút a Közlekedési Múzeum tulajdona, és a GYSEV Zrt. üzemeltetése alatt áll. A múzeumvasút vonala mindössze 3600 m hosszú, de mind a fiatal, mind a felnőtt „vasútbarátok” körében nagy népszerűségnek örvend.

Jármű- és eszközpark

„András”, a gőzmozdony és a vonatszerelvény a XX. század elején készült. 1972 őszén a Közép-dunántúli Szénbányászati Tröszt megkezdte a balinkai bányavasút felszámolását. A vasúton a vontatást 492 sorozatú mozdonyokkal látták el, melyek ennek a sorozatnak utolsó darabjai voltak. Így különösen jelentős volt a Tröszt határozata, mellyel átengedte a mozdonyai közül az egyik legjobb állapotban lévő „András” nevű gőzmozdonyát a Múzeumvasút számára.

„Kiscenk”, a dízelmozdony 1950-ben épült, és 2003 óta teljesít szolgálatot a múzeumvasútnál.

Kocsipark

Az üzem megindításához Kisújszálláson egy megszüntetett kisvasút selejtezett kocsijaiból válogatott a vasúttársaság, majd a MÁV-tól vett át további kocsikat, többek között egy kalauz-, és négy személykocsival bővült a járműpark.

Gyermekvasutasok – „Csak a múlt megbecsülésén épülhet fel a jelen.”


A Múzeumvasúton nem mindennapi személyzettel találkozik az utazó, a szolgálatot lelkes gyermekvasutasok látják el, akik Széchenyi István intő mondatát tűzték zászlajukra.

Lányok és fiúk, akik arra vállalkoztak, hogy a szükséges szakmai ismeretek elsajátítása után, szabadidejük egy részét a múlt közlekedési eszközei között, Múzeumvasúton töltik. Sok-sok örömet adó, játékos szolgálat ez, ugyanakkor komoly figyelmet kíván, kötelességtudatra, munkára nevel.

Skanzen

A nagycenki „Kastély” állomás melletti parkban, az egyedülálló hársfasor szomszédságában, megújult játék –és vasútpark várja a kicsiket és nagyokat! A Skanzenben felfedezhetik Magyarország egyes vidékein egykor közlekedtetett mozdonyokat, vasúti kocsikat és kipróbálhatják a vonathintát és a gőzös-mókuskereket.


Még több információt, menetrendet, árakat ezen az oldalon talál: http://www2.gysev.hu/muzeumvasut/127

 • Hírek, aktualítások

  • Bor-Bonbon kóstoló

   Bor-Bonbon kóstoló

   2017 márciusától a Kakasbonbon által szervezett Bor-Bonbon kóstoló programoknak egyéni, előre egyeztetett időpontokban az új Casta Diva étterem ad otthont. »

  • Soproni Tavaszi Napok

   Soproni Tavaszi Napok

   2017. március 14-én veszi kezdetét Sopron kulturális fesztiválja. Közel egy hónapon keresztül komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket. »

  • Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Honlapunkon található kuponkód árkedvezményre jogosítja mindazokat, akik elektronikus úton kívánnak Hungary Cardot vásárolni. »