Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

logo

Térkép »

Képek »

Fertőrákosi kőfejtő - Miocén Park

2015 júniusától várja a látogatókat a kívül-belül felújított, jelentősen bővített FERTŐRÁKOSI BARLANGSZÍNHÁZ ÉS KŐFEJTŐ. A felújítás során a mesterséges táj monumentalitásának előtérbe helyezése mellett fő szempontként érvényesült a természeti értékek megőrzése is.


A 760 fő befogadására alkalmas színház megnövelt területű színpadán zajlanak az előadások. A barlangbelsőt és a felszíni tanösvényt tematikus élményparkká fejlesztettük, bemutatva a hely történetét és kialakulását.
A Miocén Témapark felszíni részén a látogató alapélménye a Fertőrákost körülölelő természetes környezet szépsége és sokszínűsége. A felszíni sétány állomásait közös útvonal fűzi egybe. A témaparkba vezető sétány egy, a hely adottságait követve egy önmagába visszatérő vonal, mely a fogadóépület előtt indul és ér véget. A Fertő-táj növény- és állatvilágát tanulmányozva a katlan szája felett kialakított hídon át elsétálhatunk a kilátótoronyig. Itt alámerülünk a barlangba, és az időcsúszda segítségével 15 millió évet tekinthetünk vissza a földtörténeti időben. A lépcsőkön lejutva feliratok és időjelző táblák utalnak az időbeliségre. Animációkon és távcsővel is megfigyelhetjük a sziklafalba vájt kőfülke mennyezetén a kőzeteket, valamint a mészkövet alkotó Pectin kagylókat. A mennyezeti bestiáriumban őscápák, -bálnák és -delfinek modelljei, a falfülkékben nagy tengeri gerincesek és kisebb gerinctelenek ősmaradványai láthatók. A miocén akváriumban fény- és hangeffektek segítségével a tenger mélyének élményét élhetjük át. A moziban a fertőrákosi kőfejtő történetéről szóló dokumentumfilmet vetítenek.
Fertőrákosi kőfejtő - Miocén Park
Az Oszlopcsarnokban a kőbányászatot interaktív módon bemutató monogram-fal, kőfűrészelő és kővontató eszközök várják a sziszifuszi munkát megtapasztalni vágyó látogatókat, de lehetőség van falmászásra is.
A Műemlékek Csarnokában híres épületek mészkő-makettjeit tekinthetjük meg, illetve lapidárium, az éghajlatváltozást bemutató tárlat is látható. A kijárat mellett, már a fél-napfényben, illetve a kőfejtőudvar katlanjában pedig a Miocén-játszótér kapott helyet, ahol ősmaradvány-gyűjtés, mészhomokozó, mászóka, agyagozó, kőfaragás és kőgraffitizés a gyerekeknek kínál izgalmas szórakozást, a nagyoknak kikapcsolódást nyújtó pihenőszékek vannak.
Fertőrákosi kőfejtő - Miocén Park
KONCEPCIÓ
A kőfejtő területén az építészeti és tájépítészeti fejlesztések három – színház és az azt kiszolgáló infrastruktúra, a barlang témapark-tanösvény, valamint a fogadó- és kiszolgáló-épületek akcióterületekre oszthatóak. Az ókori város térmodelljével –fórum, szentély, palota- párhuzamba állítva: a fogadótér és fogadóépületek a nyüzsgő „fórum”, a barlang és a színház az áhítat „szentélye” és a szállást nyújtó települések, látogatókat küldő területek a „palota”.

MIOCÉN PARK
A turisztikai fejlesztésen belül az attrakció-, vonzerőnövelés a színház melletti fő eleme a barlangbelső és a felszíni tanösvény tematikus élményparkká fejlesztése volt. Itt elsődleges cél a természeti értékek megóvása mellett a hely történetének, kialakulásának, értékeinek látványos és információkban gazdag bemutatása.

FELSZÍNI TANÖSVÉNY
A kialakított felszíni tanösvény elsősorban a meglévő tanösvény nyomvonalát veszi alapul a kiemelten védett felszín további károsításának elkerülése érdekében. Kialakították a felszínről a barlangba vezető, logikailag egymásra épített elemekből álló útvonalat. Új elemként kialakításra került a vertikális közlekedést is biztosító kilátótorony, és a nagy szintkülönbségeket áthidaló gyalogos hidak. A színes ábrákkal, fotókkal, leírásokkal bemutatott információk a kőfejtő egészének arculatához igazított, igényes tipográfiával szerkesztett, időjárásálló, tartós táblákon és információs oszlopokon történik.

BARLANG TÉMAPARK
A témapark felszíni részén a látogató alapélménye a Fertőrákost körülölelő természetes környezet szépsége és sokszínűsége. A kőfejtő körül vezető tanösvényen végighaladva és a kilátóból körbetekintve a tájföldrazi, botanikai és zoológiai értékekbe nyer bepillantást. Már kellően a természetre hangolódva jut el a föld alatti terekbe, ahol a természet történetét, a földtörténeti múlt

A NÉZŐTÉR
A nézőtér a színházi (nyári) időszakban 760 ülőhelyes. A színházi szezonon kívül a székek leszerelhetőek, és csak a középső szektorban maradnak helyükön a nézőtéri székek, prezentációk, filmvetítések alkalmával a látogatócsoportok leültetésére szolgál.

FÉNY-HANG ELEMEK
A Kőfejtő fejlesztése, mint turisztikai látványosság megkívánta a minőségi látványelemeket és az informálást
Fertőrákosi kőfejtő - Miocén Park
A Kőfejtő díszvilágítása: A Kőfejtő egyedülálló térélményét hatásvilágítással jelentősen növeltük.

Információs hangrendszer: A turisták számára információkat és háttérzenét közlő hangrendszert építettünk ki.
A külföldi látogatók számára hordozható, a múzeumi tárlatvezetéseknél szokásos vezeték nélküli rendszert használunk.

Prezentációs technológia: A látogatók számára ismertető előadások (prezentációk) tartására alkalmas technikák kerültek kiépítésre. ( mobil vetítővászon, projektor, hangosítás, stb.)


További információ a jegyárakról és nyitvatartásról a Témapark hivatalos honlapján:
www.fertorakosikofejto.hu

 • Hírek, aktualítások

  • Bor-Bonbon kóstoló

   Bor-Bonbon kóstoló

   2017 márciusától a Kakasbonbon által szervezett Bor-Bonbon kóstoló programoknak egyéni, előre egyeztetett időpontokban az új Casta Diva étterem ad otthont. »

  • Soproni Tavaszi Napok

   Soproni Tavaszi Napok

   2017. március 14-én veszi kezdetét Sopron kulturális fesztiválja. Közel egy hónapon keresztül komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket. »

  • Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Honlapunkon található kuponkód árkedvezményre jogosítja mindazokat, akik elektronikus úton kívánnak Hungary Cardot vásárolni. »