Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

logo

Térkép »

Képek »

Elit Mozi

A belvárosban, a Torna utca 14 alatt találjuk meg, a Várkerülettől néhány perc sétával könnyen elérhető. A zöld épület könnyen felismerhető, itt van a mozi bejárata is.

Az első mozi 1911-ben épült Hartmann Jakab és Keresztély testvérek részére a Lackner Kristóf utcában szecessziós és az 1900-as évekre jellemző barokk stílusban. A 100 néző befogadására alkalmas létesítmény 12 évre kapott működési engedélyt, amelynek leteltével a Hartmann fivérek egy nagyobb filmszínházat építettek a Torna utcában.

A barokk jegyeket magáénak tudó épület 460 fő befogadására volt alkalmas és 1926. október 30-án nyílt meg. A filmszínház eredeti neve Elite Mozgó, melyet a második világháború után Szabadság Filmszínházra módosították, egyúttal át is építik és a Megyei Moziüzemi Vállalat vette át. Belül szocreál falambériát és álmennyezetet kapott, amely a rendszerváltás után a belső elöregedés miatt életveszélyessé vált. Ezt az 1995-ös üzemeltetési és működtetési pályázat nyertese lebontatta és az eredeti 1926-os tervek alapján, a régi pompájában helyreállíttatta. Ekkor a mozi visszakapja régies nevét, azóta Elit moziként üzemel. A filmszínház technikáját és kéttermessé kialakítását a 80-as években kapta.

Az akkori Győr-Moson-Sopron Megyei Moziüzemi Vállalat alakította ki a kijárati rész tetőszerkezetének átépítésével a Huszárik terem nevű művész teremet (eredetileg 28 fős, jelenleg 40 fős), mely lassan 3 évtizede szolgálja a mozgókép kultúra szerelmeseit Sopronban. 1996-ban egy betéti társaság vette át az üzemeltetést a várostól, bérleti díj ellenében. Két éven keresztül teltházas előadások jelezték a soproniak moziba járási igényét. A nézőszám adatok alapján a soproni Elit akkoriban a 6. leglátogatottabb vidéki filmszínház volt hazánkban.

Azonban 1998-tól, amikor megnyílt a pláza és benne egy 7 termes multiplex mozi, rohamosan csökkenni kezdett a nézőszám és az Elit a csőd szélére került. Csak az önkormányzat pozitív hozzáállásán múlt, hogy nem zártak be. Az életben maradásban a legnagyobb érdeme a Magyar Mozgókép Közalapítványnak volt, akinek normatív művész mozi fenntartási támogatása több mint egy évtizeden keresztül biztosította a fedezetet a működéshez. A multiplex nyitása után három évnek kellett eltelnie, hogy sikerüljön visszaszerezniük az eredeti nézőszám 30-40 %-át.
A filmkínálata leginkább az artfilmekből és a nagyobb sikerprodukciókból állnak.

Sopron Elit Mozi
Cím: 9400 Sopron, Torna utca 14.
Telefon: +36-99/312-211
E-mail: info@sopronelitmozi.hu
Honlap: www.sopronelitmozi.hu

 • Hírek, aktualítások

  • Bor-Bonbon kóstoló

   Bor-Bonbon kóstoló

   2017 márciusától a Kakasbonbon által szervezett Bor-Bonbon kóstoló programoknak egyéni, előre egyeztetett időpontokban az új Casta Diva étterem ad otthont. »

  • Soproni Tavaszi Napok

   Soproni Tavaszi Napok

   2017. március 14-én veszi kezdetét Sopron kulturális fesztiválja. Közel egy hónapon keresztül komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket. »

  • Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Honlapunkon található kuponkód árkedvezményre jogosítja mindazokat, akik elektronikus úton kívánnak Hungary Cardot vásárolni. »