Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

logo

A Zöld kő legendája

Sok világot járt utazó dicsekedett egykor, hogy Sopronban is megfordult. Ha a legendás Zöld kő pontos helyét nem tudta megmondani, nem hitt neki senki. Ez a fényesre koptatott, kékeszöld kristályos ásvány a középkori város egyik legforgalmasabb területén, az előkapui átjáró járófelületén köszöntötte a betérőket. Ma a Soproni Múzeum régészeti gyűjteményében található stilizált másolata egy soproni lokálpatrióta adománya révén visszakerülhetett egykori feltételezett helyére.

 A legenda szerint az utazó előkelőségek, a kereskedők, a falusiak, no és a nagy számban érkező mesterlegények, a Zöld kő ismeretével igazolhatták Sopronban jártukat. Más városban megfordulva kérdezhették az innen érkezőt: ”Hol található a Zöld kő?” “Az előkapui átjáróban” - volt az igazmondást adó válasz.

Az eredeti Zöld kő mai is megtekinthető, a Fabricius-ház gótikus nagytermében található ez az emberfej nagyságú kékeszöld kristályos ásvány, amit a geológiai tudomány lazulit néven tart számon. Összetétele vas, mangán, alumíniumfoszfát, zöldes színét a vastartalom adja. Magyarországon csak ritkán lelhető fel, a Soproni-hegység területén, az Alpok nyúlványán fordul elő. Ritka színe, mérete miatt kerülhetett megbecsülésre és közszemlére beépítve Sopron előkapui átjárójába.

Első hiteles említése az ún. Korabinsky-féle lexikonban található, amely 1786-ban jelent meg német nyelven Pozsonyban és a múzeum könyvtárában is megtalálható. Sopron ismertetésénél azt olvashatjuk, hogy a Zöld kő az előkapui átjáróban látható (... der grüne Stein unter dem Durchgang des vordern Thors…). A simára, fényesre kopott járó felülete 23x18 centiméter, legnagyobb vastagsága 14 centiméter. E színjátszó követ a város legforgalmasabb területén bárki láthatta, megfigyelhette. Egyben a város szimbóluma is volt.

A legenda egy Taschner Tamás vezette múzeumi élménytúrán ejtette rabul a soproni Kuslics Pétert. Az idegenvezetőtől hallottak alapján megterveztette és Edőcs Márta üvegművésszel le is gyártatta a Zöld kő mai, macskakő méretű másolatát, mely a múzeum közreműködésével került ki egykori feltételezett helyére, a Tűztorony közelébe.

(Korabinsky, Johann Matthias: Geographisch-historisches und Produkten Lexikon von Ungarn, Pressburg , 1786
Domonkos Ottó, Nyugati Kapu, 2000. június 23.)

www.muzeum.sopron.hu

 • Hírek, aktualítások

  • Bor-Bonbon kóstoló

   Bor-Bonbon kóstoló

   2017 márciusától a Kakasbonbon által szervezett Bor-Bonbon kóstoló programoknak egyéni, előre egyeztetett időpontokban az új Casta Diva étterem ad otthont. »

  • Soproni Tavaszi Napok

   Soproni Tavaszi Napok

   2017. március 14-én veszi kezdetét Sopron kulturális fesztiválja. Közel egy hónapon keresztül komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket. »

  • Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Honlapunkon található kuponkód árkedvezményre jogosítja mindazokat, akik elektronikus úton kívánnak Hungary Cardot vásárolni. »