Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

logo

Térkép »

Képek »

Taródi vár

Sopron talán legkülönösebb látnivalója a Taródi vár. A Kolostor-erdő közelében, a Felsőlővérek városrészben található. Nagyrészt egyetlen ember, Taródi István 50 évi keze munkáját dicséri. Az egykori várúr sok próbát állt ki kamaszkori álmáért.

A ma mintegy 4300 m² alapterületű épület valóban egy középkori vár elemeiből áll össze: a lakórésztől kezdve a kúton és a lovagtermen át a borházig, a felvonóhídig, a csigalépcsőkig, a várfürdőig. A soproni látványosság minden bizonnyal a magyarországi vízionális építészet leghíresebb és legjelentősebb alkotása. Legmagasabb tornya 20 méter magas. Régebben Bagolyvárnak, majd Bolondvárnak is hívták a különleges épületet, de manapság csak Taródi várnak nevezik.

Bár a többség szerint csodálatra méltó az, amit Taródi István végrehajtott, azonban a helybeliek és a bulvárlapok sokszor kegyetlenül bántak a modernkori várúrral: őt magát őrültnek nevezve, alkotását pedig az előbb említett „bolond” jelzővel illették.


A huszadik életévéhez közeledő Taródi István első várát, amely egy fából készült építmény volt, még szülei telkén építette fel. Majd házasságkötése után elhatározta, ha sikerül a Lővérekben telket vennie, akkor lebontja a favárat, és a saját telkén állítja fel újra. 1951-ben ez meg is történt, átköltöztette a favárat a mai vár helyére.

A kővár építését 1959-ben kezdte meg, miután kerékpárral végigjárta az országot (részben gyermekeivel), és tanulmányozta a hazai ősi várakat, illetve azok romjait.


Az épületegyüttesbe különböző becslések szerint 150–200 vasúti kocsira való követ épített be Taródi István, nagyrészt egyedül, időnként fiaival, legfeljebb egy-egy alkalmi segítővel. A vár előkertjében örökzöld növények pompáznak - közöttük mintegy kéttucatnyi, Magyarországon egzotikus ritkaságnak számító faj. A gneiszen kialakult savanyú talaj pedig kiváló helyet biztosít a szelídgesztenyének. A várkertben több fa vadon, magától eredt meg. Taródi István nyugdíjazása előtt, 1986-ban, komolyan gondolkodott azon, hogy befejezi az építkezést, de nem bírta véglegesen abbahagyni álma megvalósítását. Egészen haláláig fogytatta munkásságát.

Az építés történetét 2007-ben kiadott „A Soproni Taródi-vár építéstörténete. Életem rövid összefoglalása” című könyvében mutatta be a nagyközönségnek. Taródi István 2010 februárjában hunyt el 85 éves korában, jelenleg gyermekei és leszármazottaik üzemeltetik a várat.

Érdekessége a soproni látványosságnak még, hogy itt forgatták a ’80-as években Ruttkai Éva főszereplésével „A fantasztikus nagynéni” című filmet.


Nyitva tartás: Minden nap
Április 1. – Október 31. 9.00-18.00 óráig
November 1. – Március 31. 10.00-16.00 óráig

Belépődíj:
Felnőtt: 600,- Ft
Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 400,- Ft

Elérhetőségek:
Név: Taródi Vár Kft.
Cím: 9400 Sopron, Csalogány köz 36.
Tel.: +36 70 572 2818 (Ügyvezető igazgató)

Cég székhelye: 9400 Sopron, Jókai u. 8.


 • Hírek, aktualítások

  • Bor-Bonbon kóstoló

   Bor-Bonbon kóstoló

   2017 márciusától a Kakasbonbon által szervezett Bor-Bonbon kóstoló programoknak egyéni, előre egyeztetett időpontokban az új Casta Diva étterem ad otthont. »

  • Soproni Tavaszi Napok

   Soproni Tavaszi Napok

   2017. március 14-én veszi kezdetét Sopron kulturális fesztiválja. Közel egy hónapon keresztül komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket. »

  • Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Honlapunkon található kuponkód árkedvezményre jogosítja mindazokat, akik elektronikus úton kívánnak Hungary Cardot vásárolni. »