Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

logo

Térkép »

Képek »

Széchenyi-kastély és emlékmúzeum

A nagycenki korai klasszicista stílusú Széchenyi-kastély Magyarország kastély-építészetének egyik pompás alkotása. A Széchenyi család legkiemelkedőbb és legismertebb emléke Sopron környékén, az emlékmúzeum gyűjteménye pedig egyedülálló az országban.

A Nógrád megyéből, Alsószécsénykéről származó Széchenyiek generációkon át hűségesen szolgálták hazájukat. A család tagjai politikusként, államférfiként, főpapként és katonaként szereztek érdemeket, amelynek elismeréséül grófi címet kaptak.

A cenki kastély építése Széchényi Antal generális nevéhez fűződik, aki 1750 körül kezdte meg a kiscenki majorház átalakítását a korábbi épület falait is felhasználva. A bejárat kovácsoltvas kapuját - akárcsak ma - őrépületek fogták közre. A kaputól a kastélyig franciakert húzódott, a főépület középső részének emeletén pedig nagytermet alakítottak ki. Az épület középső homlokzatán került elhelyezésre a nagyméretű Széchenyi-címer.

Széchényi Ferenc, aki 1783-ban költözött a kastélyba, tette Nagycenket a család uradalmának központjává több tízezer darabos híres gyűjteményének (kéziratok, ősnyomtatványok, könyvek, érmék, metszetek, térképek) itt történő elhelyezésével. 1799-ben a soproni Ringer Józsefet bízta meg kastélyának átépítésével. Az épületegyüttes ekkor nyerte el klasszicista stílusát, amelynek homlokzatát erkéllyel és domborművel díszítették.

A cenki birtokokat Ferenc fia, Széchenyi István örökölte, aki éppúgy megújította és kibővítette a kastélyt akárcsak az apja. 1834-1840 között Hild Ferdinánd szintén soproni építész tervei alapján a főépület mellé mindkét oldalon egy-egy derékszögben csatlakozó szárnyat emeltek. Itt már alkalmazták Széchenyi István külföldi utazásai során megismert, a kor technikai vívmányainak számító újításokat, mint a fürdőszobát és a vízöblítéses WC-t. Szintén ekkor vezették be a kastélyba a gázvilágítást is. A „Legnagyobb magyar” halála után fia, Béla lett a kastély tulajdonosa. Felesége, Erdődy Hanna pedig a kastély kertjét és parkját csinosítgatta tovább számos növényritkaságot telepítve a birtokra.

A második világháború bombázásai jelentős károkat okoztak a kastély épületében. Nagycenk és a grófi lakóhely 1945-ig maradt a Széchényi-család birtokában. A háborús pusztulás után sokáig váratott magára a kastély újjáépítése. Hosszú ideig az is bizonytalan volt milyen funkcióval tudják felruházni a felújítást követően.

A rekonstrukciós munkálatok 1969-ben kezdődtek meg. A főépület rekonstrukciója 1973-ban készült el, amely lehetővé tette a Széchenyi István Emlékmúzeum megnyitását. A nyugati épületrész, az úgynevezett Széchenyi-szárny pedig 1985-ben került átadásra.
A keleti oldalon, az egykori gazdasági szárnyban a méntelep került elhelyezésre. A Vörös-kastély egykor kastélyszállodaként működött, azonban mára sajnos csak kiállításoknak ad otthont az épületegyüttes.
Kiállítások:
Gróf Széchenyi István élete és munkássága
A magyar ipar a reformkortól a XX. századig

Nyitva tartás
Április 1. – Október 31.: 10.00 - 18.00 óra

Téli nyitva tartás:
November 2. – 2016. március 14.: kedd - vasárnap: 10.00 – 16.00 óra (pénztár nyitva tartása: 10.00 - 15.30 óra)

Hétfőnként a múzeum zárva tart!

Pénztárzárás: a múzeum zárása előtt 30 perccel
Ünnepek előtt mindenképpen érdeklődjön a nyitva tartásról!

A mauzóleum 2016. április 1 - 2016. október 31. között csak előzetes bejelentkezéssel látogatható!
Kedd - vasárnap: 10.00 - 18.00 (utolsó csoport indulása: 17.00)

Belépőjegyárak

Teljes árú felnőtt: 1.200 Ft
Kedvezményes felnőtt (62 év fölött): 600 Ft
Ifjúsági (6-26 éves korig): 600 Ft
Kedvezményes családi felnőtt (legalább két 18 év alatti személyt kísérő, egy/két szülő, vagy közeli hozzátartozó): 600 Ft

Csoportjegy I. (diákcsoport 15 főig): 6.400 Ft/ csoport
Csoportjegy II. (diákcsoport 16-25 főig): 8.400 Ft/ csoport
Csoportjegy (2 felnőtt + gyermekeik): 2.700 Ft/ család

Cím: 9485 Nagycenk, Kiscenki út 3.
Tel.: +36 99 360 023
Honlap: http://szechenyiorokseg.hu

Még többet szeretne megtudni Nagycenkről? Keresse fel a www.nagycenkikirandulas.hu oldalt! • Hírek, aktualítások

  • Bor-Bonbon kóstoló

   Bor-Bonbon kóstoló

   2017 márciusától a Kakasbonbon által szervezett Bor-Bonbon kóstoló programoknak egyéni, előre egyeztetett időpontokban az új Casta Diva étterem ad otthont. »

  • Soproni Tavaszi Napok

   Soproni Tavaszi Napok

   2017. március 14-én veszi kezdetét Sopron kulturális fesztiválja. Közel egy hónapon keresztül komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket. »

  • Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Honlapunkon található kuponkód árkedvezményre jogosítja mindazokat, akik elektronikus úton kívánnak Hungary Cardot vásárolni. »