Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

logo

Térkép »

Képek »

Röjtökmuzsaji Kastélyszálloda

A röjtökmuzsaji kastély Soprontól csupán 26 km-re található Győr irányában. A falu történelmében kiemelkedő szerepet játszik a Verseghi-féle kastély, amely ma négycsillagos szállodaként működve viszi a település jóhírét.

Az 1700-as évek közepén Röjtökön 25 jobbágyház és 5 zsellérház állt, amelyeknek birtokosa a Felsőbüki Nagy család volt. A mai kastély is csak egy földszintes lakóépületként, a Széchenyiek egyszerű udvarházaként funkcionált. Kétemeletes romantikus, klasszicista stílusú épületté 1750-ben alakították át. Főépülete kétszárnyú, ami nagy U alakú udvar létrehozását tette lehetővé. Az egyhangúságot oszlopos árkádok törik meg, a kastélypark pedig eredetileg 8 hektáron ölelte körbe az épületegyüttest.

1910-ben Hans Mayer bécsújhelyi építész formálta át a röjtöki kastélyt. A többször módosított épületnek 1926-tól Verseghi Nagy Elek lett a tulajdonosa, aki, mint harmadszori átépíttető, a kor kívánalmainak megfelelően hatalmas befektetéssel modernizálta a kastélyt, és a parkot is újjáalakítatta. Ekkor épült a kertbe egy nagy úszómedence, amelyet Hajós Alfréd tervei alapján készítettek el. Mellette épült meg fából a kis japánház nádtetővel fedve, amely akkor a Dunántúlon egyedülálló volt. Az udvart szabályos alaprajzú francia kert díszíti, gömb-bukszussal, kettős sövénnyel és virágnégyszöggel. A déli homlokzati falhoz csatlakozik egy 50 x 50 méter nagyságú zárt kert, középen kis medencével és szökőkúttal.

A mai kastélyparkban látható a Verseghi család kriptája is. Verseghi Nagy Elek édesapját, Ferencet 1928-ban temették itt el, majd 1934-ben Elek feleségét is, aki 34 éves korában halt meg hét kiskorú gyermeket hagyva maga után.


A kastély belső kialakítása

A mai épületbe lépve a hall korabeli faburkolatát és gipszmennyezetét csodálhatja meg a látogató, a II. világháború alatt szerencsére épen megmaradt márványcímeres kandallóval együtt. A kápolnában az oltárkép Boltraffio olasz mester Lódi Magdolnájának egy igen jó másolata volt, melynek eredetije a Nemzeti Galériában látható. Az oltár két oldalán egy-egy XVII. században készített faszobor állt, ezek ma a soproni Keresztény Múzeumban tekinthetők meg. Szent János apostolt és egy szent püspököt ábrázolnak, alkotójuk ismeretlen.

Az emeleti szalon érdekessége, hogy a bútorzata Bonaparte Lajos király, Napóleon testvérének amszterdami palotájából került a kastélyba. A bútorokat a kastély holland úrnőjének édesapja birtokolta. Halála után lánya, Verseghi Elek első felesége, Jansen Erzsébet örökölte. Így jutott az egykori királyi szalon bútorzata Röjtökmuzsajra. (Forrás: Szidónia Kastélyszálló honlapja)Szidónia Kastélyszálloda

A kastély 1950 és az 1980-as évek vége között SZOT gyermeküdülőként üzemelt, sok helybeli lakosnak adva munkalehetőséget. Majd ezt követően közel 10 évig elárvultan állt, amíg 1999-től Kastélyszálló Szidónia elnevezéssel négycsillagos szállodaként új funkciót kapott.

A kastélyszálloda és Valentin étterme, mára számos elismerést tudhat magáénak. Ezek közül kiemelkedik „Az év kastélyszállodája 2007” és a Business Traveller Hungary Star Alliance Club Év étterme 2007 díj. Étlapjukon a klasszicista kortól kezdve egészen napjainkig kínálnak tradicionális fogásokat, hagyományos fűszerezésű, klasszikus ételeket, esetenként pedig újragondolt kreációkat. Éttermük a hét minden napján 12. 00 – 22.00 között nyitva áll nem csak szállóvendégek részére.

Cím: 9451 Röjtökmuzsaj, Röjtöki u. 37.
Tel.: +36 99 544 810
E-mail: info@szidonia.hu
Honlap: www.szidonia.hu

 • Hírek, aktualítások

  • Bor-Bonbon kóstoló

   Bor-Bonbon kóstoló

   2017 márciusától a Kakasbonbon által szervezett Bor-Bonbon kóstoló programoknak egyéni, előre egyeztetett időpontokban az új Casta Diva étterem ad otthont. »

  • Soproni Tavaszi Napok

   Soproni Tavaszi Napok

   2017. március 14-én veszi kezdetét Sopron kulturális fesztiválja. Közel egy hónapon keresztül komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket. »

  • Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Honlapunkon található kuponkód árkedvezményre jogosítja mindazokat, akik elektronikus úton kívánnak Hungary Cardot vásárolni. »