Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

logo

Térkép »

Képek »

Esterházy-kastély Fertőd

Muzsika és Pompa jellemzi a „magyar Versailles”-t. Fertőd, az egykori Eszterháza a környező kistérség gazdasági és kulturális központja, ahol Joseph Haydn két évtizedig alkotott az Esterházyak szolgálatában.


A fertődi Esterházy-kastély Magyarország harmadik legjelentősebb épületegyüttese. Ezt a kivételes pompájú és gazdagságú, európai uralkodói udvarokhoz mérhető szépségű barokk főúri rezidenciát Esterházy (Fényes) Miklós építette 1763-66 között. Esterházy József 20 szobás vadászlakját Miklós herceg és hitvese, Cziráky Margit grófnő alakítatta át, és tette a család legkedveltebb tartózkodási helyévé. A kastély fénykora is ekkora tehető (1768-90), amikor is rendszeresek voltak itt a bálok, a színielőadások, koncertek, vadászatok, amelyeken a korszak magas rangú főúri családjai vendégeskedtek.

A kastély külső homlokzatán a barokk stílus szinte minden jellegzetes díszítőeleme megtalálható. Fantasztikus az alkalmazott szimmetria, a középről induló íves karú díszlépcső, amely az emeleti Zeneterembe és Díszterembe vezet. Ahogyan a neve is mutatja, a pompát amúgy is kedvelő Miklós udvarát a fényűzés jellemezte.

A 126 szoba és lakosztály pazar berendezése, bútorzata és káprázatos belső díszítő megoldásai mindenkit ámulatba ejtettek egykor és ma is. Mint bőkezű mecénás, udvarát a kultúra és művelődés egyik központjává emelte. A barokk-rokokó pompáját felhasználva operaházat és bábszínházat alapított, német színitársulatokat, olasz és francia balett-táncosokat alkalmazott.

A kastély figyelemre méltó ama zenetörténeti kuriózuma miatt is, amelyet Joseph Haydn zseniális zeneszerző és Esterházy Miklós herceg közötti barátság jelentett. A zene mestere 20 évig állt a család szolgálatában. Volt nemegyszer, hogy az opera-előadásokat az uralkodócsalád jelenlétében tartották.

Fényes Miklós halálával a kastély elvesztette kiemelt szerepét, állagának leromlását a II. világháború teljesítette be. Azonban az 1950-es évek második felében megkezdődött a helyreállító munka. Ennek eredményeként, Haydn halálának 150. évfordulóján, 1959-ben már múzeum nyílt az épületben. Magyarország legnagyobb és a Világörökség részét képező barokk kastélyának vagyonkezelője ma a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. 2009 szeptemberében kezdődtek meg az újabb nagyszabású felújítási munkálatok az Európai Unió 3,8 milliárd forintos pénzügyi támogatásával.

A kastély Fertőd központjában helyezkedik el a Fertő-tó körül vezető kerékpárút mellett. A rekonstruált főépület, és a gyönyörűen felújított kastélypark számos érdekes látnivalót kínál. A rezidencia nevezetességei közé tartozik a híres kovácsoltvas kapu, a díszudvar a szökőkúttal, az eredeti szépségükben pompázó lakosztályok, a kápolna, Marionettszínház és Haydn egykori lakhelye, a Muzsikaház.

A kastély zenei múltjához hűen májustól szeptemberig nemzetközi hírű Haydn-hangversenysorozatokat tartanak Eszterházi Vigasságok elnevezéssel.

SZOLGÁLTATÁSOK

Kastélyszálló***
Rendezvény és esküvőhelyszín
Esterházy Kávézó
Gránátos Étterem A kastélyban működő egyéb szolgáltatások: Múzeumshop, Nosztalgiafotó.


Az Esterházy-kastély nyári nyitva tartása:

2016. május 2 - 2016. október 2.
minden nap 10.00 - 18.00 (kasszazárás: 17.00 óra)

Őszi nyitva tartása:
2016. október 3 - 30.
hétfő kivételével naponta: 10.00 - 18.00

Téli nyitva tartás:
2016. október 31 - 2017. március 14.
péntek, szombat, vasárnap: 10.00 - 16.00

Belépőjegyek a kastélymúzeumba:
Teljes árú: 2.500 Ft
Kedvezményes: 1.500 Ft
Családi belépőjegy: 5.000 Ft

Elérhetőségek:

Cím: 9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2.
Tel.: +36 99 537 640
E-mail: eszterhaza@t-online.hu
Honlap: www.eszterhaza.hu

GPS-koordináták: 47.621647 / 16.871664 • Hírek, aktualítások

  • Bor-Bonbon kóstoló

   Bor-Bonbon kóstoló

   2017 márciusától a Kakasbonbon által szervezett Bor-Bonbon kóstoló programoknak egyéni, előre egyeztetett időpontokban az új Casta Diva étterem ad otthont. »

  • Soproni Tavaszi Napok

   Soproni Tavaszi Napok

   2017. március 14-én veszi kezdetét Sopron kulturális fesztiválja. Közel egy hónapon keresztül komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket. »

  • Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Honlapunkon található kuponkód árkedvezményre jogosítja mindazokat, akik elektronikus úton kívánnak Hungary Cardot vásárolni. »