Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

logo

Pozsony

Pozsony Szlovákia fővárosa, Soprontól nem egészen 100 km-re található. Autóval és vonattal egyaránt könnyen elérhető. Szlovákul Bratislava, de német nevén, Pressburg szintén közismert. Sopronba látogató vendégek kedvelt egynapos kiránduló célpontja.

Lakosainak száma alig haladja meg a 450.000 főt, mindennek ellenére fontos közlekedési, vasúti, vízi (folyami kikötő) csomópont.

Pozsony a legkedveltebb és leglátogatottabb szlovákiai város, egyike a legfiatalabb európai metropoliszoknak. A szlovák fővárostól mindössze két kilométerre húzódik az osztrák határ, a magyar határ pedig 10 kilométerre található. Tiszta időben mindkét országba átlátni a pozsonyi várból.

Pozsony csupán 1993. január 1-e óta főváros, amikor is az ország kikiáltotta függetlenségét. Történelme során mindig az ország társadalmi és kulturális életének egyik legjelentősebb központja, illetve közigazgatásának székhelye volt. I.e. II. században a kelták alapítottak a mai város környékén települést, amelyből később római helyőrség lett. A X. századra a Nagymorva Fejedelemség egyik legjelentősebb központjává vált.

1291-ben III. András magyar királytól kapott városi rangot. Amikor a törökök 1541-ben elfoglalták Buda várát 200 évre Pozsony lett Magyarország fővárosa, és egyben a magyar királyok koronázási székhelye is. Három évszázad alatt 17 magyar uralkodót koronáztak meg itt: többek között Mária Teréziát és II. Józsefet. A XIX. században Pozsonyban alakult meg a szlovák függetlenségi mozgalom központja.

A szlovák főváros nevezetességeinek többsége az óvárosban található, a Duna bal partján. Pozsony történelmi Staré mesto negyedének központját két, egymással összekapcsolódó tér alkotja: a Hlavné námastie és a Frantiskánské námestie. Az évszaktól függően változik Pozsony esetében is, hogy mit lehet kipróbálni és végig járni a városban.


Top 10 ajánlat és kihagyhatatlan látnivaló egynapos pozsonyi kirándulásunk során:


1.  Érdemes egy könnyű sétával kezdeni az autós forgalomtól elzárt óvárosban, és magunkba szívni a több száz éves utcák, terek, épületek lélegzetelállító hangulatát.

2.  Csinálja, amit a helyiek csinálnak, és kóstoljon meg egy finom kávét a számos belvárosi kávéház valamelyikében!

3.  Látogassa meg a város egyik kiváló galériáját, például a Pozsonyi Városi Galériát a Pálffy Palotában, ahol megcsodálhatja Matej Krén, szlovák képzőművész egyedülálló „Passage” (Passzázs) című installációját!

4.  Tekintse meg a mókás múzeumok egyikét, mint például az Óra Múzeumot vagy a Patika Múzeumot!

5.  Sétáljon, vagy pattanjon fel egy rövid utazás erejéig egy buszra, hogy feljusson a várba, amely jelenleg időszakos történelmi kiállításoknak ad helyet. Gyönyörködjön a csodálatos kilátásban: a vársáncban, Magyarország, Ausztria és a Duna-völgyének közelségében, egyedülálló látképében! Jó időben, akár Sopronig is ellátni a várból.

6.  Ha tele van energiával és lendülettel, folytassa sétáját a bájos, várat körülvevő domboldalon elhelyezkedő villák között. Hamarosan eléri az impozáns szovjet háborús emlékművet és temetőt, a Slavín-t, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a városra.

7.  Ha jó az idő, érdemes részt venni egy hajókiránduláson a Dunán: felszállási lehetőség van a történelmi várromoknál a Devín-nél; vagy kicsit lejjebb a folyásiránynak megfelelően a nevezetes Danubian Meulensteen Művészeti Múzeumnál.

8.  Megpihenhet egy pohár helyi készítésű bor vagy sör mellett a város egyik hangulatos bárjában, boros pincéjében. Esetleg még egyhez kedve támadhat egy esti séta során a kávézókkal övezett „Korzo” sétányon a Hviezdoslavovo téren.

9.  Klasszikus és kihagyhatatlan élményt kínál a szlovák konyha megismerése, amelyre remek lehetőség kínálkozik a főváros számos éttermében például egy ebéd elfogyasztásának alkalmával.

10.  Ahogy leszáll az éj, keresse fel a város egyik stílusos clubját, vagy esetleg csak gyönyörködjön Pozsony fényeiben egy Duna parti séta során.
 

 • Hírek, aktualítások

  • Bor-Bonbon kóstoló

   Bor-Bonbon kóstoló

   2017 márciusától a Kakasbonbon által szervezett Bor-Bonbon kóstoló programoknak egyéni, előre egyeztetett időpontokban az új Casta Diva étterem ad otthont. »

  • Soproni Tavaszi Napok

   Soproni Tavaszi Napok

   2017. március 14-én veszi kezdetét Sopron kulturális fesztiválja. Közel egy hónapon keresztül komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket. »

  • Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Honlapunkon található kuponkód árkedvezményre jogosítja mindazokat, akik elektronikus úton kívánnak Hungary Cardot vásárolni. »