Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

logo

Soproni Borvidék

Szeretettel köszöntjük a Soproni Borvidéken, Sopronban, a Kékfrankos fővárosában! Sopron egyik fő turisztikai ereje abban a gasztronómiai ágban rejlik, melyre méltán büszkék a helyiek. Hisz a soproni bor az egyik legkiválóbb az országban.

A város lakói számára is szívügyként kezelt gyöngyszeme a régió kultúrájának a soproni bor, a Soproni Borvidék.

A Soproni borvidék az ország nyugati csücskében terül el, az Alpokalján, a Fertő-tó nyugati, déli partjainál, valamint a Soproni-hegységben. Legértékesebb területe a Fertő-tó környéki hegyoldalakon, lankákon mintegy 1500 hektárnyi termőterületet foglal magába. A Fertő-tó adta szubmediterrán klíma egy igazi „csodavilágot” alakított itt ki. A szőlő érését nem a tó visszatükröződése, hanem a tó felett nappal megrekedő meleg levegő segíti, amit a szél éjszaka a szőlő területek felé fúj. A borvidék központja Sopron, hozzá tartozik továbbá Fertőrákos, Kópháza, Balf, Fertőboz, Harka, Fertőszentmiklós és 2000. június 13-tól a Kőszegi körzet is, amely összesen 259 hektár szőlővel gazdagítja a termőterületet.

A monarchia idejében a Fertő-tő körüli szőlőterületek egy borvidéket alkottak Sopron-Ruszt-Pozsony néven, hasonló fajták és művelési módok jellemezték őket. A szőlőskerteket pusztító járványok, a történelem viharai azonban külön fejlődési pályára állították a soproni régiót. A város környékén az 1800-as évek végéig a fehér szőlő volt az uralkodó. Borvidékünk karakteres fajtája, a kékfrankos szőlő az 1890-es évek után került előtérbe. Legnagyobb mennyiségben, több mint ezer hektáron termesztik. Színanyagában gazdag, mélyvörös színű, rendszerint keményebb és fanyarabb, mint az ország más vidékéről származó Kékfrankos borok.

A Sopronban mesélt legenda szerint 1809-ben Napóleon katonáinak szállást, ételt és italt kellett a helyieknek ingyen biztosítani. A katonák a kötelező fejadagon kívül is szerettek volna borozni, ezért vásároltak is pénzért. Mivel pedig a náluk lévő kettő féle pénz közül a kékfrank értékesebb volt a fehér színű franknál, ezért a poncichterek fizetéskor kékfrankot kértek. Így lett a jó soproni bor neve kékfrankos. Magyarországon először „soproni kékfrankos” néven Jäger Mihály borkereskedő árusította palackos borait az 1830-as években. Mára ez már fogalommá vált.

A kékfrankos mellett jelentős még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és Pinot noir ültetvények is. A fehér bort adó fajták közül a Zöld veltelini a legjellegzetesebb, de a Chardonnay, Tramini, a Zenit, a Sauvignon blanc szintén elterjedt a vidéken, de folyamatosan nő napjaink legdivatosabb fajtájának, az Irsai Olivérnek az aránya is. A Korai piros velteliniből készült soproni bor pedig igazi kuriózumnak számít. A borvidék érdekessége még, hogy az itteni klíma a késői szüretelésű desszert borok előállításának is kedvez. Ezek a borok nem új keletűek vidékünkön, jelenlétük 1524-re vezethető vissza, de napjainkban szintén kiváló édes fehérborok kóstolhatók több pincészetben is.


 • Hírek, aktualítások

  • Bor-Bonbon kóstoló

   Bor-Bonbon kóstoló

   2017 márciusától a Kakasbonbon által szervezett Bor-Bonbon kóstoló programoknak egyéni, előre egyeztetett időpontokban az új Casta Diva étterem ad otthont. »

  • Soproni Tavaszi Napok

   Soproni Tavaszi Napok

   2017. március 14-én veszi kezdetét Sopron kulturális fesztiválja. Közel egy hónapon keresztül komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket. »

  • Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Honlapunkon található kuponkód árkedvezményre jogosítja mindazokat, akik elektronikus úton kívánnak Hungary Cardot vásárolni. »