Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

logo

Gasztronómia

Sopron és környéke, mint bortermő vidék egyike a gazdag gasztronómiai kultúrával és hagyományokkal rendelkező tájaknak, igazán széles választékot tud nyújtani az itt élőknek és a látogatóknak egyaránt.

A minőségi fehér száraz fehérboroktól a testes vörösborokon át a késői szüretelésűekig minden fellelhető a borvidéken. Tehát az ételekkel együtt az egész borvidék bemutatható, hiszen egy teljes, minden fogásra kiterjedő menüsort fel lehet építeni a soproni borokra.

Sopronban járva ételről és italról említést tenni anélkül nem lehet, hogy szót ne ejtenénk a poncichterekről. A kifejezés a „Bohnenzüchter” szóból ered, utalva a szorgos babtermelő szőlősgazdákra, akik a szőlőtőkék között babot is termeltek. Mindebből remek fogások is készültek: a sör- és borkorcsolyának való babpogácsától a babstercen, babsalátán át egészen a babos rétesig. Számos kiváló vendéglő kínálta hajdanán eredeti soproni ízeit: a fertői halászlét, a tejfölös, szilvás bablevest, a babgombócot, a marhapacsnit, a sváb pörköltet vagy a roston sült kacsamájat, amelyet kolbászos lecsóval koszorúztak.

Ízelítő a poncichter ételekből:


Soproni Winzer-káposzta


Hozzávalók:
0,5 kg savanyú káposzta
2 fej vöröshagyma
3 dkg zsír
10 dkg átmosott szalonna
¼ l fehérbor
2 db alma
1 ek. cukor
2 db burgonya
kömény
1 ek. pirospaprika

A darabolt hagymát a szalonnával zsíron megpirítjuk, cukrot adunk hozzá, és tovább pirítjuk, míg megbarnul. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, összekeverjük, majd annyi bort öntünk hozzá, hogy a káposztát ellepje és jól megpárolódjon. A hámozott, szeletelt almát és a fűszereket hozzáadjuk az ételhez. Mielőtt készen van, negyed órával előtte a nyers burgonyát beleszeljük, majd utána ízesítjük.


Babpogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg főtt bab
20 dkg zsír
2 dl tejföl
(3 dkg élesztőt 1 dl tejben megfutattunk)
1 db tojás
só, bors

A megfőzött babot apróra vagdaljuk, 2 dl tejfölt, 1 tojást, sót, borsot adunk, a liszttel összekeverjük. Az élesztőt belekeverve tésztát készítünk, 15 percig állni hagyjuk. Kinyújtjuk a tésztát, majd pogácsát szaggatunk belőle, a kiszúrt pogácsák tetejét bevagdossuk, megkenjük tojással, majd egy darab babot a tetejére teszünk és kisütjük.

További receptek olvashatók az Ómama receptejei c. (Escort Tourist Bt.) kiadványban, amely megvásárolható Tourinform irodánkban.


Az elmúlt évszázadok során a polgárok borkimérési lehetőségét és ezzel együtt a megélhetését is veszélyeztette volna, ha Sopronban sok vendégfogadó és kocsma működik. Ezért a kocsmák és fogadók működésének engedélyezését a város magának tartotta fenn. Az első, cégérrel is ellátott fogadót a XVI. század végén találjuk Sopronban és a XVII. században is csak 4 fogadóról tudunk. Működésük korlátozott volt, hiszen a kimérhető bor árát a város határozta meg, ami mindig drágább volt, mint a polgárok által mért bor. Sört nem mérhettek, mivel azt a város maga főzte és maga árusította. Az első ismert fogadó a Vörös ökör, amely a 18-19. század fordulóján még Széchenyi Ferenc tulajdonában is volt. 1884-ben Ferenc Józsefet is vendégül fogadhatta pár napra a későbbi szálló. A Vörös ökör egybeolvadt a Pannóniával, majd megszűnt teljesen.


Vendéglátás és gasztronómia a mai Sopronban


A régi ízek újraélednek a kiváló éttermekben, szállodákban. Napjaink soproni vendéglátóhelyei igényes belső kialakításúak, étlapjuk széles választékú. A hazai és nemzetközi konyha ízei egyaránt megtalálhatók kínálatukban. A fesztiválozó fiataltól kezdve a magas minőségű különlegességeket kedvelő látogatóig mindenki megtalálja Sopronban a neki és pénztárcájának leginkább megfelelő éttermet.

Ne lepődjön meg a kedves vendég, ha barangolásai során szakácsmesterek, mesterszakácsok, éttermi mesterek látják vendégül! Méltán büszke a város világbajnok és olimpiai bajnok mesterszakácsaira, akik tudásuk legjavát adják, hogy a Sopronba érkező vendégek gasztronómiai kalandozásai maradandó élményt nyújtsanak.

Vendéglátóhelyek listáját itt találja meg!

 • Hírek, aktualítások

  • Bor-Bonbon kóstoló

   Bor-Bonbon kóstoló

   2017 márciusától a Kakasbonbon által szervezett Bor-Bonbon kóstoló programoknak egyéni, előre egyeztetett időpontokban az új Casta Diva étterem ad otthont. »

  • Soproni Tavaszi Napok

   Soproni Tavaszi Napok

   2017. március 14-én veszi kezdetét Sopron kulturális fesztiválja. Közel egy hónapon keresztül komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket. »

  • Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Honlapunkon található kuponkód árkedvezményre jogosítja mindazokat, akik elektronikus úton kívánnak Hungary Cardot vásárolni. »