Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

logo

A borvidék múltja és jelene

A Soproni borvidék Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal büszkélkedő borvidéke. A soproni embernek évszázadokon keresztül a szőlő jelentette a megélhetést. A város számára a szőlő és bor kiváltságainak a gazdasági alapja volt.

A szőlő és borra támaszkodva őrizni tudta kiváltságait Sopron, és polgárai számára biztosítani tudta a szőlőtermeléshez elengedhetetlen nyugalmat.


Sopron szőlő és bortermelésének kezdeteiről alig maradt fenn írásos emlékek. A legelfogadottabb álláspont szerint a Sopron környéki szőlők atyjának Probus császárt tartják, aki békeidőben a légióival szőlőt telepítettet. Ezen elmélet szerint az első szőlőtőkék i.sz. 278 körül jelentek meg a település körül.

A kutatók másik csoportja a szőlő megjelenését korábbra teszi. Szerintük a kelták voltak a jelenleg is élő szőlő és bortermelés meghonosítói. Ezt az elméletet az támasztja alá, hogy a kelták olyan vidékről (Hispániából és Galliából) érkeztek ide, ahol már i.e. 800 körül is fejlett szőlőkultúra volt. Ezért valószínűsíthető az ő telepítő munkájuk, hiszen a szőlőhöz értő népek az új haza elfoglalása után mindenütt ledugták az első szőlővesszőt az állandóság egyik jelképét.


Természetesen a Sopron környéki 2000 éves szőlőkultúra múltjában a néhány száz éves eltérés nem jelentős, az azonban kétségtelen: Sopron környékén a szőlészet és borászat elterjesztése érdekében legtöbbet a rómaiak tettek. A római birodalom berendezkedése alatt ezen a vidéken vezetett keresztül a borostyánút részeként a vindobonai (bécsi) és petoviai (pettaui) kereskedelmi út, amelynek észak-déli irányú forgalmába a környék lakói biztosan bekapcsolódtak. Scarbantia (Sopron római kori neve) lakói kihasználva a kereskedelmi út adta előnyöket, az itt folyó élénk kereskedelmi életbe saját árujukkal, a borral tudtak bekapcsolódni.

Míg Magyarország más részein a népvándorlás vihara után a szőlő és borkultúra felújítása a magyarok nevéhez fűződik, addig Nyugat-Magyarországon a római szőlők felújítása azon szorgalmas bajor telepeseknek köszönhető, akik a frank birodalom védelme alatt telepedtek meg ezen a vidéken.

A XIV. század elején Sopron már Magyarország legjelentősebb bortermelő vidéke volt, és kereskedelmi kapcsolatai messze túlnyúltak az ország akkori határain is. A soproni bor híres és ismert volt a francia királyi udvartól egészen Oroszországig. A XIX. századtól a poncichterek, a német ajkú gazdák messze földön híressé tették a soproni bort.

A borvidékre jellemző, hogy a pincéket nem a szőlőhegyekbe, hanem a városba, saját házaik alá építették. Ez akkoriban nemcsak kiváltságot, de nagyobb biztonságot, védelmet is jelentett a termelőknek.

A filoxéra, majd a háborúk pusztításai után az itt élők új erővel és lendülettel kezdtek hozzá a szőlők megműveléséhez, a mai kor technikái és tudományos ismeretei kiegészültek az ősök praktikáival és tapasztalataival.


Új trendek és sikerek a Soproni Borvidéken: biodinamikus szőlőtermesztés, pezsgőgyártás és számos rangos elismerés.

Egyre több borász törekszik arra, hogy minél természet közelibb gazdálkodást folytasson, illetve nyit a biodinamikus szőlőtermesztés felé, hogy gyermekeik ne vegyszerekkel mérgezett birtokon nevelkedjenek. Az ifjabb Franz Weninger célja, hogy a következő 5 évben megtalálja azt a szőlőfajtát, amiből a legszebb soproni fehérbort lehet elkészíteni. Kísérletezik furminttal, hárslevelűvel, pinot blanc-nal, zöld veltelinivel.

Taschner Kurt a pezsgőgyártás területén (is) ér el kiemelkedő sikereket. Első ízben 2005-ben a poncichter ősökkel büszkélkedő kreatív Taschner család készített a soproni borból pezsgőt. 2013-ban „A Média Bora” elnevezésű megmérettetésen a Taschner Borház Chardonnay brut-ja nyerte el pezsgő kategóriában az első helyet.
 • Hírek, aktualítások

  • Bor-Bonbon kóstoló

   Bor-Bonbon kóstoló

   2017 márciusától a Kakasbonbon által szervezett Bor-Bonbon kóstoló programoknak egyéni, előre egyeztetett időpontokban az új Casta Diva étterem ad otthont. »

  • Soproni Tavaszi Napok

   Soproni Tavaszi Napok

   2017. március 14-én veszi kezdetét Sopron kulturális fesztiválja. Közel egy hónapon keresztül komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, kiállítások várják az érdeklődőket. »

  • Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Hungary Card vásárlási lehetőség 10% kedvezménnyel

   Honlapunkon található kuponkód árkedvezményre jogosítja mindazokat, akik elektronikus úton kívánnak Hungary Cardot vásárolni. »